Razlike med grafičnimi karticami

Grafične kartice delovnih postaj in igričarskih računalnikov se razlikujejo primarno v namembnosti. Namenjene so dvem povsem različnim tipom uporabe oz. uporabnikom z različnimi potrebami. Razlikujejo se v porabi energije, glasnosti, gonilnikih in za katere aplikacije in programe so konfigurirane oz. namenjene.

Igričarske grafične kartice

GeForce grafična karticaZa igranje novih 3D igric poleg zmogljivega računalnika, potrebujemo tudi zmogljivo grafično kartico. Potrebujemo uravnotežen sistem in nobena komponenta ne sme biti počasnejša ali premalo zmogljiva, saj se hitrost zmanjša glede na hitrost najpočasnejše.
Najbolj znana proizvajalca grafičnih kartic za igrice sta NVIDIA z Geforce in AMD z Radeon, ki že dolgo tekmujeta v tekmi “kdo bo izdelal boljšo grafično kartico”. Ker je več faktorjev, od katerega je odvisno, kako dobra bo grafika v igrici je najbolje, da primerjamo grafične kartice med seboj v primerjalnikih kot sta: gpuboss ali hwcompare.

 

Grafične kartice delovnih postaj

Priključki grafične kariceZa grafično zahtevne delovne aplikacije in programe, ki jih uporabljajo grafični oblikovalci, monterji filmov, arhitekti in ostali grafično zahtevni uporabniki – med drugimi tudi izdelovalci igric, pa so razvili posebno vrsto grafičnih kartic. Te kartice porabijo manj energije, s tem proizvedejo manj toplote in so posledično tišje. Si predstavljate, da bi vsak dan osem ur poslušali ventilator grafične kartice. Uporabljajo podobne komponente oz. “čipe” ampak čisto vsa strojna nvidia grafične karticeoprema ni enaka npr.: ECC RAM spomin.
Velika razlika pa je v gonilnikih, ki so optimizirani in podpori tako tehnični kot programski. Programi namenjeni zahtevnemu 3D renderiranju in grafičnem oblikovanju (kot sta npr: AutoCad in 3DSMax) so kompatibilni, testirani in optimizirani za delo z grafičnimi karticami za delovne postaje. Kartice igričarjev so bolj usmerjene v hitrost, medtem ko grafične kartice delovnih postaj so usmerjene v kakovost, natančnost in pravilno geometrijo. Igričarjem ni pomembno, če se zgodi kakšna napaka, če senca ne pade pravilno ali če lasje karakterja ne premikajo do potankosti natančno, kar pa v poslovnem svetu oblikovalcev pomeni šele osnovo.
Tekmeca NVIDIA in AMD sta ustvarila Quadro in FirePro, ki sta predstavnika grafičnih kartic za delovne postaje. Spodaj si oglejte video o razlikah med grafičnimi karticami za delovne postaje in igričarskimi.

Cena grafične kartice

Odvisno od posamezne grafične kartice, karakteristik, tehnologije …
Cene igričarskih se gibljejo od pribljižno sto do šeststo evrov, lahko tudi več, cene grafičnih kartic za delovne postaje pa so višje od najcenejših za malo več kot sto do najdražjih za tisoč in več tisoč evrov.