Razlika med grafičnimi karticami in integrirano grafiko

Pri nakupu računalnika ali prenosnika, je zelo pomembno kakšno grafiko bo imel. Kaj je za vas najbolj primerno, je odvisno od tega, kako ter za kaj uporabljate računalnik. Preden kupite igričarski prenosnik ali grafično kartico morate vedeti kako zahteven uporabnik ste. Za pomoč vam bom opisal razlike, prednosti in slabosti med grafično kartico in integrirano grafiko.

Integrirana

Integrirana enota za grafično obdelavo oz. Grafični procesor (GPU) ne uporablja svojega delovnega pomnilnika (RAM-a), ampak si ga sposodi od sistema. Primer: Od prenosnika, ki ima 4GB RAM-a, si lahko integrirana grafika “sposodi” nekaj odstotkov razpoložljivega RAM spomina. Ta odstotek varira in je odvisen od tega, če opravljate več nalog hkrati ali igrate igrice.

Integrirana grafikaNajvečja prednost integrirane grafike je nizka cena, kar posledično pomeni tudi cenejši prenosnik. Integrirani grafični čipi so dovolj sposobni za urejanje teksta, brskanje po internetu, gledanje filmov in igranje 2D igric. Ker integrirani grafični čip ni namenjen odbelavi filmov in slik, boste to počeli lahko le v manjši in nezahtevni meri. 3D igrice boste lahko igrali le na zelo nizkih nastavitvah, pri višjih nastavitvah pa se delovanje 3D igric upočasni.

Grafična kartica

Grafične kartice uporabljajo svoj – neodvisen vir videopomnilnika (VRAM),  zaradi česar ima vaš sistem na voljoveč RAM spomina. Grafične kartice so namenjene za igranje iger in poklicne oblikovalce.

Presnosti sta višja zmogljivost in neodvisen delovni spomin, kar nam močno izboljša grafično izkušnjo, pa naj bo pri igranju igric ali grafičnem oblikovanju. Obstajajo pa tudi slabosti. Cena je, kot se verjetno pričakovali, višja. Grafične kartice zahtevajo več energije, kar pri prenosniku pomeni, da bo baterija hitreje prazna. Nekatere grafične kartice lahko preklaplajo oz. ustavijo določene funkcije in tako varčujejo z energijo. Če nimate dobre zasnove, se vam lahko tudi zgodi, da se bo vaša kartica ali celoten sistem pregreval. Dobro zasnovano ohišje za prenosnike z grafično kartico imajo več “zračnikov” rež za zračenje, nekateri pa imajo tudi dva ventilatorja. Priskrbite si lahko tudi podstavek za prenosnik, za dodaten pretk zraka in hlajenje.


Preden sprejmete odločitev glede vrste grafične kartice, ki jo želite, se prepričajte, da veste, kako boste uporabljali prenosnik. Če ste običajen uporabnik je integrirana grafika super. Lahko brskate po spletu, gledate YouTube video posnetke in celo Blue-ray filme brez težav.

Grafične kartice so kot nalašč za tiste, ki si želijo najboljšo vizualno doživetje, pa naj bo za igranje igric ali oblikovanje grafike. Ne pozabite, da se bo tehnologija izboljševala. Načrtujte vnaprej in poiščite kartico, ki bo vsaj za nekaj let, preden jo boste morali zamenjati.