Izbira primernega računalnika je za mnoge zahtevno opravilo.

Lažja izbira primernega računalnika velja predvsem za ljudi, ki so z računalnikom že imeli opravka. Čeprav jim sestavni deli niso najbolj znani, bodo vedeli kaj kupujejo in kaj od računalnika pričakujejo. V prvi vrsti je izbira primernega računalnika odvisna od predvidenega namena uporabe. Računalnik se lahko uporablja v spektru možnosti od osnovnih zahtev do zahtevnih profesionalnih opravil. Med tema dvema skrajnostma so še posebne zahteve, ki se odražajo v posebnih individualno določenih lastnostih in zmožnostih, kot so igre, video vsebine, poganjanje posebnih programov in podobno.

Obseg dnevne uporabe izražen v urah je naslednja zelo pomembna lastnost, ki vpliva na tako kako uspešna bo izbira primernega računalnika. Tipkovnica, miška, zaslon so sicer osnovne komponente, vendar zelo različne. Zaslon za osebo, ki veliko uporablja računalnik mora biti prilagojen potrebam. Z napačno izbiro lahko pride do okvare vida in zmanjšanih sposobnosti. Enako je ob tem, ko se vrši izbira primernega računalnika pomembna tipkovnica. Poleg funkcij, in drugih podobnih lastnosti je pomembno, da so tipke ustrezne osebi, ki bo dnevno tipkovnico uporabljala. Materiali iz katerih so tipke narejene, trdota, namestitev črk in znakov je zelo različna. Enako različne so naše zahteve in navade, zato je pomembno, da se trdota tipk prilagaja uporabniku. Nekateri imajo raje tipke, ki nudijo več odpora, drugi manj. Isto velja za materiale, ki so nekaterim uporabnikom bolj ali manj prijazne. Same funkcije so različne od izvedbe in na drugi strani zahtev. Kupec naj kupi tisto kar dejansko potrebuje. Večje število tipk ne pomeni praktično nič, če jih ne uporabljamo. Razen to, da imamo stran vržen denar. Podobno velja za miško. Na policah računalniških trgovin lahko vidimo celo vrsto različnih mišk. Podobno kot pri tipkovnici, nam morajo biti materiali, funkcije in lastnosti kar najbolj ustrezne. Izberemo tisto, kar dejansko potrebujemo. Mnogim so osnovne izvedenke čisto dovolj dobre, dražje pa zgolj stran vržen denar.Kakšen prenosnik izbrati

Izbira primernega računalnika je poleg tega pomembna z vidika optimalne izbire vseh drugih lastnosti. Večino kupcev omejuje cena, vsebina in lastnosti nakupa so temu prilagojene, seveda pa zelo različne. Izbira primernega računalnika bo s tega vidika dobra, ko bomo znali prebrati droben tisk ponudbe. Garancija in vgrajena programska oprema sta zagotovo dva zelo pomembna vidika, ki ju ne velja spregledati. Daljša garancijska doba in dobra servisna podpora lahko odtehtata veliko drugih lastnosti. Strošek prihranka se lahko spremeni v razočaranje, če garancija in servisna podpora ni dobra oziroma je slabša od konkurenčne ponudbe. Programi, ki jih določen računalnik ima ali nima je velika razlika. Odražati se mora v ceni, sicer smo kratko malo kupili mačka v žaklju. Cena dodatnega nakupa programov lahko nakup bistveno podraži in začetni ugoden nakup spremeni v neugoden. Enako velja za vse komponente, ki jih individualno izbiramo. Prilagojene morajo biti naši uporabi v prihodnosti. Z napačno izbranimi komponentami se lahko nakup spremeni v nezadovoljstvo kupca. Kar pa si zagotovo noben kupec ne želi. Vsak kupec si želi predvsem upravičene investicije, katere smiselnost se bo potrdila v prihodnosti.

 

Izbira primernega računalnika je odločitev, ki zahteva veliko treznega razmisleka.