Prenosnik je postal glasen – diagnoza

Prenosnik lahko postane glasen, če ima izrabljen HDD disk ali pa se pregreva.
Če slišimo zvoke, kadar je disk obremenjen, potem moramo vedeti, da bo disk vedno počasnejši in vedno manj zanesljiv, ponavadi je to tudi znak, da razmislimo o novem ali drugem disku. To se zgodi le pri HDD diskih, pri SSD pa ne, ker nimajo premikajočih se delov.
Najbolj pogosto pa prenosnik postane glasen zaradi ventilatorja, ki ohlaja procesor in/ali celotno strojno opremo. To pomeni, da se naš prenosnik pregreva in posledično mora ventilator opraviti več dela. Pri hlajenju vam lahko pomaga podstavek za prenosnike z ventilatorjem.

Zakaj se prenosniki pregrevajo

Hladilni sistem prenosnika črpa zrak pri večini modelov od spodaj, ven pa piha pri strani ali zadaj – tam kjer so reže. Nekateri imajo več rež in več ventilatorjev. Previdni moramo biti, da ne prekrijemo ventilatorjev, kar velja za reže spodaj in zadaj oz. stranske reže. PZamašen hladilni sistem prenosnikarenosnika tudi ni priporpčljivo postaviti na mehko podlago, saj bi se nožice prenosnika ugreznile in prenosnik bi imel oviran prehod zraka skozi reže, ki so spodaj.
Sčasoma se v teh režah nabere prah, dlake in ostale stvari, ki jih prenosnik posrka, zato je priporočljivo letno čiščenje hladilnega sistema, če pa ga uporabljamo veliko in v prašnih prostorih pa bolj pogosto.
Pri starejših prenosnikih je lahko za pregrevanje razlog tudi v termični pasti, ki je z leti izgubila svoje lastnosti prevodnosti toplote. Če ste že kdaj pogledali pod hladilni sistem in našli procesor, potem veste, da se tam vmes nahaja hladilna oz. termična pasta. Termična pasta je zelo poceni, je pa potrebno priti v srce prenosnika, da bi jo ramenjali, in če tega še niste počeli, se posvetujte s strokovnjaki. Če boste skrbeli, da bo vaš prenosnik očiščen, se ne bo pregreval in s tem mu boste podaljšali življenjsko dobo in se izognili tveganju za pregret procesor.