V prejšnji objavi Kaj pomenijo oznake procesorja so opisane oznake intel procesorjev, tukaj pa se začne drugi del.

AMD procesorji in njihove oznake

AMD procesorPri starejših oznakah pred dual core je bilo vse zelo enostavno. Višja številka je pomenila višjo hitrost procesorja in s tem tudi posledično je imel procesor višjo zmogljivost. Seveda se je do današnjih časov že veliko spremenilo. Ena večjih sprememb, ki je zamenjala kratico CPU, je bila kratica APU, katera pomeni da sta grafični in centralni procesor združena v isti čip.

Kako iz imena procesorja razberemo lastnosti

Primer 1:  FX-8360K         Primer 2: A10-6700M

LinijaSerijaGeneracijaModelKončnica
FX8360K
A106700M

Logika za to tabelo je: Višja kot je številka (serije, generacije ali modela) hitrejši oz. bolj zmogljiv je procesor.

Vse serije FX linije se identificirajo po naslednjem načelu: Številka serije je enaka števiju jeder procesorja. Generacija nam pove starost (oziroma katera tehnologija je bila uporabljena), kjer višja številka pomeni novejši in boljši procesor. Model pa pove kako zmogljiv je procesor (višja številka – bolj zmogljiv procesor)

A serija (linije A10, A8, A6 in A4) je primerna za mobilne računalnike (prenosnike in tablice).  A4 so dvojedrni procesorji, A6, A8 in A10 pa so večinoma štirijederni, z izjemami pri A6, ki nimajo vsi štiri jedra.

E in C seriji sta obe namenjeni za mobilne računalnike, ampak sta obe seriji manj zmogljivi in cenejši. Večinoma imajo samo eno ali dve jedri in so namenjeni uporabi za manjzahtevne mobilne računalnike kot so tablični računalniki in netbooki.

AMD še vedno ponuja Athlon in Sempron procesorje, ki pa so že kar precej starejši, so cenejši kot novi, ampak se že manj uporabljajo in izginjajo iz uporabe. Pri Athlon procesorjih je najpomembnejša številka za oznako X, ki pomeni fizično število jeder. (X2 pomeni dvojederni procesor, X4 štirijederni…)

 KončnicaK MEX
 PomenOdklenjen Mobilni Energetsko učinkovit Ekstremna izdaja

 

Za razliko od intelovih procesorjev (intelov ARK), AMD procesorjev med seboj ne moremo primerjati na njihovi uradni strani, ponujajo pa veliko informacij. Za primerjavo se boste morali malo bolj potruditi, poiskati primerne rezultate za procesorje na googlu.