Zakaj je procesor tako pomemben?

Večinoma najprej pomislimo na proceso, če nas nekdo vpraša:”Kakšen računalnik imaš?”. In najpogostejši odgovor je verjetno imam nek i3 (z nekaj GB rama). Seveda tudi, ko kupujemo, nas ponavadi najbolj zanima procesor. Procesor je jedro računalnika in če hočemo hiter/dober računalnik, moramo imeti temu primeren procesor. Ne smemo pa pozabiti, da je hitrost odvisna od najpočasnejše komponente…

Kako prepoznati kvalitete procesorja in njegovo namembnost

intel procesorImamo dve imeni kar se tiče procesorjev. To sta Intel in AMD, v tej objavi pa se bom osredotočil samo na intel zaradi kompleksnosti te teme (oziroma neorganiziranosti proizvajalcev).

  • i3 procesorji imajo 2 fizični jedri in uporablja tehnologijo hyper threading, ki nam obogoča 4 virtualna jedra. Imajo manjši cache pomnilnik in porabijo manj energije kot i5 in i7, so pa cenejši od slednjih dveh.
  • i5 procesorji imajo ponavadi 4 fizična jedra in ne uporabljajo hyper threading tehnologije. Seveda z izjemami, kot so nekatere mobilne verzije, ki imajo 2 fizični jedri in hyper threading. So zmogljivejši od i3, imajo boljšo integrirano grafiko in uporabljajo “turbo boost”, ki začasno poviša frekvenco jedra pod obremenitvijo.
  • Pri jedrih i7 se še bolj zaplete, saj imajo od dva (pri nekaterih mobilnih verzijah) do osem fizičnih jeder (pri delovnih postajah). Podpirajo od 2 do 8 ram modulov anpak vsi uporabljajo tehnologijo hyper threading. Obstaja mnogo verzij i7, glede na ostale komponente računalnika in uporabo. Večinoma imajo več cache pomnilnika, boljšo integrirano grafiko in hitrejši “turboboost” kot i3 in i5 in so dražji od slednjih.
i3i5i7
 hyper threadingDANEDA
 turbo boostNEDADA
 cacheDAVečNajveč
 integrirana grafikaDABoljšaNajboljša

Tabela ni 100% pravilna, saj obstajajo izjeme!


Vsi Core procesorji imajo sistem poimenovanja:
Core [znamka] + [številka procesorja] + [pripona]
Prva številka(tisočica) pri številki procesorja je številka generacije in je najpomembnejša. Višja številka pomeni novejši procesor, ki bo imel manjšo porabo energije, bo zmogljivejši zaradi novejše tehnologije…

Pripone so pomembne, saj povedo, kaj so imeli izdelovalci v mislih pri izdelavi procesorja.

PriponaOpisPriponaOpis
 KOdklenjen – za “overclocking” T Porabi manj energije
 SOptimiziran za zmogljivost U Porabi ultra (še manj) energije
 MMobilni Y Porabi ekstremno malo energije
 Q4 jederni H Visokozmogljiva grafika
 MQMobilni – 4 jederni MX Extremna mobilna verzija

Starejši intelovi procesorji so bili označeni drugače. Niso imeli končnic ampak predpone.

PredponaOpis
QX4 jederni visokozmogljiv procesor
XDvojedrni visokozmogljiv procesor
Q4 jederni
EDvojedrni energetsko učinkovit procesor
TPorabi manj energije
PPorabi še manj energije
LPorabi veliko manj energije
UPorabi ultra (najmanj) energije

Vse te podatke si je težko zapomniti, saj so zelo neorganizirani. Kar poglejte si intelovo uradno stran o oznakah procesorja.  Zato vam priporočam intelovo internetno stran ARK, ki vam pove vse specifikacije o procesorjih in jih med seboj primerja, če pa želite slovenski nasvet, pa se obrnite na TTC strokovnjake.