Dobro je znano, da je SSD pogon komponenta, ki zelo opazno pospeši delovanje prenosnika in nasploh izboljša odzivnost sistema. Če želite uživati v teh prednostih, morate kupiti prenosnik z vgrajenim SSD pogonom, ni pa to edina možnost – trdi disk svojega prenosnika lahko brez težav nadgradite! Glede na to, kako cenovno ugodni so postali SSD pogoni razmeroma visoke kapacitete, je delo z vgradnjo novega pogona edini argument, ki še ostaja tistim, ki se branijo nadgradnje. A tudi ta vas ne bo več prepričal – tudi računalniški nepoznavalci namreč lahko brez težav nadgradijo pogon svojega prenosnika, saj je postopek enostaven:

  1. Nadgradnja prenosnika z SSD diskomVečina sodobnih prenosnikov ima poseben lahko dostopen prostor za trdi disk oziroma SSD pogon. Na spodnji strani svojega prenosnika poiščite pokrov, ki je navadno pritrjen z vijaki in označen z majhno ikono trdega diska ali celo z nalepko. Ta pokrov lahko brez skrbi odstranite, saj odpre samo dostop do priključka za pogon.
  2. Pod pokrovom boste našli vgrajeni trdi disk, ki ga želite nadomestiti s SSD pogonom. Trdi disk je navadno pritrjen z vijakom na nasprotni strani priključka, pogosto pa je sam disk pritrjen tudi v poseben kovinski nosilec. Odstranite vijak, ki drži disk oziroma nosilec v ohišju, nato disk vključno z nosilcem nekoliko privzdignite in enostavno odstranite iz priključka.
  3. Na obraten način v prost priključek vstavite SSD pogon. Najprej ga trdno vstavite v priključek, nato pa pritrdite z vijakom na nasprotni strani.
  4. Ponovno pritrdite pokrov ohišja in uživajte v uporabi novega SSD pogona.

Ta hitri vodič poenostavi nadomeščanje trdega diska s SSD pogonom, predpostavlja pa, da imate že pri roki pogon, ki je združljiv z vašim prenosnikom. Večina sodobnih prenosnih računalnikov uporablja 2,5-palčne diske s SATA vmesnikom, zato mora biti takšen tudi SSD pogon. Nekaj pozornosti pri izbiri in par minut časa pri vgradnji je vse, kar potrebujete za to nadgradnjo!