Navadno gledamo na to, da bomo dobili kar največ za naš denar, zato moramo pred nakupi dobro poznati produkt in trg. Pri računalnikih je zelo pomembno vedeti, kaj potrebujemo. Kot ponavadi sem se lotil najprej osnov, potem pa sem začel s poizvedbo o akcijah za prenosnike.

Kakšen računalnik potrebujem?

Če delate na računalnik ali prenosnik, je odvisno kaj delate. Če potrebujete računalnik za maile, internet in word, ste nezahteven uporabnik, za razliko od igričarskega računalnika, kjer mora biti skoraj vsaka komponenta tehnološko v vrhu. Naj poskusim poljudno opisati na kaj morate biti pozorni. Velikost diska je pomembna za tiste z veliko podatki, slikami, programi, še največ ponavadi zasedejo filmi. Veliko ljudi se odloča, da bo v računalniku “tahitr” – ssd disk, večje datoteke pa shranjujejo na zunanji – usb disk, kar nam tudi lahko omogoči lažji prenos teh datotek. Več rama porebujejo uporabniki, ki imajo odprtih hkrati več programov ali izvajajo zahtevnejše funkcije s temi programi. Če se odločamo za manj rama, je dobro vedeti, maksimum, ki ga lahko še dodamo v primeru drugačne uporabe. Tu je seveda omejitev na osnovni plošči. Osnovna ali matična plošča nam sama po sebi ne nudi ničesar, je pa najbolj pomembna komponenta. Ker povezuje vse komponente, je pomembno, da ima dovolj “vhodov” in da je dovolj hitra za nas. Ponavadi pa ne kupujemo komponent, ampak cel računalnik in proizvajalci naredijo produkt tako, daosnovna plošča zadošča zahtevam procesorja, rama in grafične kartice – če jo bomo izbrali. Laično se hitrost računalnika enači z hitrostjo procesorja, kar v večini primerov drži. No še enkrat na kratko o delovanju računalnika. Kako hiter bo računalnik nam pove hitrost najpočasnejše komponente. Hitrost procesorja pomeni kako hitro bo preračunal nalogo, hitrost plošče in rama nam pove kako hitro se bodo izmenjevali podatki, velikost rama nam poda zmogljivost. Če temu dodamo še ssd disk, potem bomo že imeli spodoben računalnik.

Kvaliteten prenosni računalnik, ki je poceni

Ali kot je bilo v mojem primeru – prenosnik v akciji.

Obstaja dober in poceni prenosnik – ali kako je potekala moja akcija za prenosnik

Prenosnik v akcijiNajprej sem pretehtal kaj potrebujem. (to so podatki za moje potrebe, ki se verjetno razlikujejo od vaših)

  1. dober procesor, ampak ni nujno najboljši
  2. 4 ali več GB rama
  3. ssd disk + še en katerikoli disk
  4. dobro integrirano grafiko ali malo in poceni grafično kartico
  5. normalno velik ekran

Pregledal sem akcijske ponudbe prenosnikov in našel sebi primernega, seveda z garancijo. Ko  sem pregledoval prenosne računalnike v akciji, sem našel Refurbished program (tovarniško obnovljeni), ki je imel prenosnike po najbolj ugodnih cenah. Seveda nekaj časa po mojem nakupu (murfijev zakon) sem opazil, da se je pojavil še nov program IPE (prodaja poslovne opreme), kjer sem našel še bolj ugodno ponudbo prenosnikov.