Tablični računalniki so postali zelo priljubljeni zaradi njihove mobilnosti. Imajo manjšo porabo energije in veliko baterijo – glede na velikost, so tanki in lahki… in vse te prednosti pripomorejo k njihovi naraščajoči priljubljenosti.

Nezahtevni uporabniki opažajo, da jim tablični računalnik zadostuje. So prilagojeni za branje e-pošte, pogovarjanju in brskanje po internetu,  za poslušanje glasbe, gledanje slik in filmov.  Imajo manjši ekran kot prenosniki ter vgrajeno kamero in videoklici so na voljo v vseh primerih. Vsemu temu imajo prilagojene operacijske sisteme,  ki izboljšajo uporabniške izkušnje.

Prenosnik vs tablični računalnikKer imajo manj prostora za podatke, imajo navadno že privzet prostor v oblaku, kar pa ni moteče, saj so podatki na voljo, kadarkoli je tablica povezana na internet. Ker so namenjeni internetni uporabi so podatki v oblaku načeloma vedno na voljo.

Prenosniki so namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom saj imajo več spomina, več prostora na disku in so bolj zmogljivi.  Zaradi večje zmogljivosti jim pa naraste potreba po energiji. Imajo večji zaslon kot tablični računalniki in večinoma tudi  vgrajeno kamero. So tudi že konfigurirani za povezavo na internet preko wireless ali mobilnega interneta s SIM kartico.

Primerjava:

  • Kapacitete baterij nam omogočajo uporabo prenosnika do cca. 5 ur, tabličnih računalnikov pa do 10 ur.
  • Tablični računalniki zaradi prostorske stiske uporabljajo dražje, hitrejše in manjše ssd diske, zato imajo manj prostora kot prenosniki, ki imajo v povprečju (zadnje čase) 500GB prostora.
  • Prenosniki imajo bolj zmogljive procesorje, ki porabijo več energije, a za manj zahtevna opravila (video, slike, e-pošta, brskanje po internetu) bosta obe platformi enako dobri.
  • Tablični računalniki so lažji, manjši, za pranos bolj primerni – skratka bolj mobilni.

Prenosnik se izkaže dober kot osebni računalnik in tudi prilagojen za mobilno uporabo. Tablični računalnik pa zaenkrat še ni dovolj zmogljiv, da bi postal osebni računalnik, je pa odličen za mobilno uporabo.  Če že imate osebni računalnik, je tablični računalnik idealen za razvedrilo in internet.