Grafična kartica

Ena izmed pomembnejših komponent vsakega sodobnega računalnika je zagotovo grafična kartica, ki ob procesorju, delovnem pomnilniku in disku predstavlja osnovno konfiguracijo sistema. Ker pa so grafične kartice razmeroma velike in potratne, je treba pri prenosnikih na tem področju sklepati kompromise. V ponudbi prodajalcev se tako najde vrsta prenosnikov z integriranimi grafičnimi karticami, medtem ko so takšni z ločeno grafično kartico navadno dražji, pogosto pa tudi večji in težji. Katera je torej smiselna izbira, prenosnik z integrirano ali ločeno grafično kartico?

Prednosti ločene grafične kartice

LočenaPrenosnik z dobro grafično kartico grafična kartica prinaša očitno prednost v obliki grafične zmogljivosti. Ima namreč namenski čip, ki skrbi za hitro preračunavanje grafičnih podatkov. To v praksi pomeni, da omogoča opravljanje nekaterih zahtevnejših nalog, ki jih brez dodatne zmogljivosti ne bi mogli uspešno opravljati, ali pa bi za to potrebovali veliko več časa. Zato so z ločenimi grafičnimi karticami opremljeni vsi igričarski prenosniki, pa tudi mobilne delovne postaje, namenjene fotografom in video oblikovalcem. Tudi nekateri multimedijski prenosniki imajo ločene grafične kartice, še posebej če so namenjeni uporabi v kombinaciji s projektorjem, televizorjem ali monitorjem.

Prednosti integrirane grafične kartice

Integrirana grafična kartica še vedno zagotavlja dovolj zmogljivosti za delovanje računalnika in večini uporabnikov povsem zadošča za normalno uporabo prenosnika. Pravzaprav imajo tudi mnogi dražji poslovni prenosniki integrirane grafične kartice. Sodobni procesorji namreč omogočajo tudi solidno preračunavanje grafičnih podatkov, zato ni potrebe po ločeni komponenti, temveč se lahko na račun te prihrani nekaj prostora. Prav zato so brez ločene grafične kartice tudi kompaktni prenosniki, ki navdušujejo z nizko težo in tankim ohišjem. Poleg tega pa lahko na račun ločene grafične kartice prihranite tudi nekaj denarja. Če torej ne potrebujete posebne grafične moči za igranje iger ali video oblikovanje, je prenosnik z integrirano grafiko gotovo smiselna odločitev.