Mobilni prenosniki

V sodobnem življenjskem ritmu se pogosto zgodi, da potrebujemo dostop doMobilni prenosnik ASUS računalnika tudi takrat, ko tega ni na dosegu roke. Prav to težavo rešujejo prenosniki, ki nudijo funkcije računalnikov tudi na poti oziroma prav povsod, kjer ne moremo dostopati do domačega ali službenega namiznega računalnika. So pa tudi prenosniki le bolj ali manj mobilni – na voljo so v različnih velikostih in oblikah, nudijo različne funkcije, tako da ni kar vsak model primeren za ljubitelje elegantnih prenosnih naprav. Prenosniki za mobilne imajo naslednje lastnosti:

  • Velikost: pri prenosnikih o velikosti odloča predvsem zaslon, ki z dolžino svoje diagonale določa, kako velik bo celoten računalnik. Veliki prenosniki po diagonali merijo 17,3 palca, kar je za privržence optimalne mobilnosti pogosto preveč. Ti ne bodo zadovoljni niti z manjšim standardom 15,6 palca, temveč bodo najraje posegali po kompaktnejših prenosnikih, tistih s 13,3-palčno diagonalo zaslona ali še manjših. Ker imajo sodobni zasloni odlične ločljivosti, lahko prihranite nekaj centimetrov prostora ne da bi morali žrtvovati delovno površino na zaslonu, tako da izbira manjšega prenosnika nima pretiranih pomanjkljivosti.
  • Teža: sorodno velikosti je tudi teža pomemben dejavnik pri izbiri prenosnega računalnika za optimalno mobilnost. Teža ni vedno sorazmerna z velikostjo, saj je veliko odvisno od vgrajenih komponent in uporabljenih materialov. Tako so napredni prenosniki priznanih proizvajalcev lahko presenetljivo lahki ne glede na velikost, medtem ko tudi manjši modeli lahko razočarajo s svojo težo. Načeloma pa bo prenosnik za mobilne tehtal manj kot dva kilograma, kar je smernica tudi za izdelke s 15,6-palčnimi zasloni.
  • Funkcionalnost: pri mobilnih prenosnikih seveda izstopajo možnosti povezljivosti, čeprav je treba najprej poskrbeti, da je računalnik dovolj zmogljiv za tekoče delovanje operacijskega sistema in vse druge programske opreme. Posebno pozornost pa je treba vseeno nameniti brezžični povezljivosti. Odlična prednost prenosnika za mobilne bo modul, ki omogoča povezavo z mobilnim omrežjem. Tako niste odvisni od dostopnosti do Wi-Fi omrežja, temveč imate internet na dosegu roke povsod, kamor sega telefonsko omrežje.

Izbira prenosnikov je pestra, kar velja tudi za segment kompaktnih računalnikov za optimalno mobilnost. Tako imate pri izbiri precej svobode, gotovo pa boste s prenosnikom zadovoljni, če boste sledili zgoraj zapisanim smernicam za izbiro mobilnega prenosnika.