Časi, ko je bil glavni pripomoček za šolsko delo svinčnik, so minili. Danes se na praktično vsaki šoli pri nas zahteva uporaba računalnika za takšna in drugačna opravila, zato postaja vse bolj pestra tudi ponudba prenosnikov, namenjenih tem uporabnikom. Da bo šolsko delo res učinkovito, je treba izbrati prenosni računalnik, ki bo kos tej nalogi, hkrati pa moramo pri tem upoštevati tudi ceno, ki si jo lahko nadobudni šolarji privoščijo.

Zmogljivost študijskega prenosnika

Prenosniki za šolarje in študente so sorodni poslovnim prenosnikom, saj služijo podobnemu namenu. Vseeno pa so računalniki, ki se oglašujejo kot poslovni, pogosto pretirano prestižni in opremljeni z dodatki, ki pri običajni rabi niso zares uporabni, pripomorejo pa k višji ceni. Šolski oziroma študijski prenosniki morajo torej imeti konfiguracijo, ki bo zagotavljala tekoče delovanje operacijskega sistema in programske opreme pri uporabi pisarniških programov, brskanju po spletu in podobnih opravilih. Ni potrebe po zmogljivi ločeni grafični kartici, je pa vsekakor dobrodošel dober procesor ter hiter SSD pogon.

Komponente na površju

Prenosniki za študente
Poleg komponent v notranjosti ohišja pa o primernosti za šolsko delo odloča tudi oprema na površju. Zaslon mora biti dovolj velik, da omogoča učinkovito delo. Ne govorimo le o fizični velikosti, ki je kajpada tudi pomembna, temveč o ločljivosti, ki mora nuditi dovolj uporabne površine. Pri sodobnih prenosnikih je ta standard polna HD ločljivost, ki danes niti ne pomeni znatno višje cene. Poleg zaslona pa je treba nekaj pozornosti posvetiti še tipkovnici. Dobro je, da ima prenosnik tipkovnico s polnim naborom tipk, te pa morajo biti dovolj velike in pravilno razporejene. To pri prenosnikih običajne velikosti ni problem, lahko pa z neučinkovito tipkovnico presenetijo manjši prenosniki.

Programska oprema

Poleg strojne je za šolsko delo seveda pomembna tudi programska oprema, ki mora biti kar se da enostavna za uporabo, a tudi učinkovita. V praksi to najpogosteje pomeni kombinacijo operacijskega sistema Windows in katerega izmed priljubljenih pisarniških programskih paketov, se pa v tej vlogi odlično izkaže tudi Applov sistem.