Tudi nepoznavalci znajo našteti osnovne komponente prenosnega računalnika in prav te so tisto, na kar smo pozorni pri nakupu prenosnika oziroma pravzaprav vedno, ko govorimo o računalnikih. Vedno nas zanima zmogljivost procesorja in grafične kartice, kapaciteta delovnega pomnilnika ter velikost zaslona, morda povprašamo tudi po kapaciteti diska, to pa je že dovolj za oblikovanje mnenja. Vendar pa se ob pestri ponudbi najrazličnejših prenosnikov hitro izkaže, da se ti računalniki razlikujejo še v marsikaterih podrobnostih, ki na prvi pogled ne pridejo do izraza, lahko pa ključno pripomorejo k zadovoljstvu ob dolgoročni uporabi.

Manjše komponente

Vhodi prenosnikaMed manjšimi komponentami želimo izpostaviti tiste, ki niso deležne takšne pozornosti kot osnovna konfiguracija. Teh komponent je v sodobnih prenosnikih kar veliko, tako da lahko močno vplivajo na uporabo računalnika. Ne toliko na zmogljivost, na splošno izkušnjo pa vsekakor. Omenimo lahko na primer že zvočni sistem, ki je vsekakor pomemben za tiste, ki želijo prenosnik uporabljati za predvajanje multimedijskih vsebin ali igranje iger. Podobno vlogo igra spletna kamera, ob kateri je navadno vgrajen tudi mikrofon, oboje mora biti v optimalnem stanju, če želimo opravljati video klice. Nato gre pozornost posvetiti še priključkom, kjer seveda ne smejo manjkati USB priključki, dobrodošle razširitve pa so še HDMI izhod, Thunderbolt priključek in drugi, odvisno od tega, katere zunanje naprave želite uporabljati.

Dodatna oprema

Mnogi računalniki so opremljeni še z dodatno opremo, torej tisto, ki ni vgrajena v sam prenosnik. Tu pridejo še kako prav različni razdelilniki, posebej uporabni so tisti, ki nudijo dodatne USB priključke pri prenosniku, ki teh nima v izobilju. Pripraven dodatek je tudi priklopna postaja, ki bo uporabna predvsem za tiste, ki bodo prenosnik pogosto uporabljali na enem mestu. K tej spada tudi miška in podobna oprema. V nekaterih primerih so tudi novi prenosniki že opremljeni z raznimi dodatki, je pa to seveda odvisno od ponudbe.