Triki za daljšo avtonomijo delovanja vašega prenosnika

Baterija je ena izmed najpomembnejših komponent vsakega prenosnika, saj omogoča koriščenje tiste prednosti, zaradi katere ste se za prenosnik sploh odločili – mobilnosti. Kakovostna baterija omogoča uporabo računalnika v vsaki situaciji, brez prekinitve lahko delate več ur skupaj. Je pa baterija tudi šibka točka marsikaterega prenosnika, saj vas lahko pusti na cedilu prav takrat, ko jo najbolj potrebujete. Da se to ne bo zgodilo, sledite naslednjim nasvetom:

 1. Uporabljajte varčni način

  Vsak operacijski sistem omogoča uporabo varčnega načina, ki prilagodi delovanje računalnika in zagotovi kar najmanjšo obremenitev baterije. Ta funkcija bolj ali manj opazno prilagodi porabo računalnika – zmanjšala bo svetlost zaslona, v primeru neuporabe bo zaslon zatemnila oziroma računalnik spravila v stanje mirovanja in podobno. Izkušeni računalničarji lahko prilagodijo tudi napredne nastavitve varčevanja z energijo, kjer lahko omejite delovanje procesorja in druge nastavitve za optimalno življenjsko dobo baterije.

 2. Odstranite zunanje naprave, ki niso v uporabi

  Prazna baterija prenosnikaPriključene naprave, kot so USB ključki, brezžični sprejemniki, zgoščenke in podobno, zahtevajo nekaj električne energije tudi takrat, ko niso v uporabi. To pomeni, da lahko enostavno prihranite nekaj energije tako, da naprave odstranite, ko jih ne uporabljate.

 3. Onemogočite brezžično povezljivost, če je ne rabite

  Brezžično povezovanje zahteva znaten delež električne energije, zato je vsekakor smiselno, da to funkcijo izklopite, če ne potrebujete stalne povezave. Tudi, če niste povezani v omrežje, a imate povezljivost še vedno vklopljeno, bo računalnik iskal omrežja in se samodejno povezoval, kar hitro prazni baterijo. Na srečo ima večina prenosnikov priročen gumb ali stikalo za vklop in izklop brezžične povezljivosti.

 4. Nadgradite prenosnik z varčnimi komponentami

  Največ energije prenosnik seveda rabi za poganjanje komponent. Te so lahko bolj ali manj potratne, pri čemer imate nekaj možnosti za varčevanje. Najbolj enostavna možnost je zamenjava trdega diska s SSD pogonom, ki je bistveno varčnejši, poleg tega pa prinaša še mnoge druge prednosti. Seveda lahko kupite tudi novo baterijo, kar je še posebej priporočljivo po nekaj letih uporabe, ko začne stara opazno pešati.

Sami lahko veliko pripomorete k daljši avtonomiji vašega prenosnika, seveda pa je vedno pametno ostati v bližini električnega omrežja. Alternativna rešitev je lahko potovalna baterija, ki nudi dodatno kapaciteto, nekoliko bolj nerodno, a vseeno učinkovito, pa je menjavanje običajnih baterij.