Kako pomembni so vam vaši podatki?

Večrat sem že naletel na problem: premalo prostora na disku. Če tudi po brisanju nepomembnih datotek, ne pridobimo zadosti prostora, moramo podatke prestaviti drugam. Večina prenosnikov (oz. njihov operacijski sistem) avtomatsko kopira varnostne kopije sistema, pri tem pa (če nismo posebej določili) ne USB - SATA pretvornikshranjuje naših “nam pomembnih” podatkov. Seveda je zelo priporočljivo imeti varnostne kopije, ampak na ločenem pogonu bodo bolj varno spravljene (še posebej v primeru okvare diska).

Pri prenosnikih se dodaten prostor za podatke težje doda in ponavadi je strošek višji, zato se neradi odločamo to. Možnosti pa obstaja več. V trgovinah in pri servisih vam bodo predlagali:

  1. Zamenjamo že obstoječi disk
  2. Zamenjamo cd/dvd bralnik z novim diskom
  3. Kupimo zunanji disk (USB)

Jaz sem že imel disk “od prejšnjega računalnika” in sem ga hotel uporabiti kot zunanji disk, sem rabil pretvornik, saj prenosnik zunaj ni imel sata vhoda, ampak je imel USB.

Ker pa to ni ravno praktično, saj prenosnik, ki ima premalo prostora, bo potreboval zunanji disk, kadarkoli bomo potrebovali podatke. Zato sem se odločil zamenjati disk in optični pogon (glej video). Optičnega pogona ne uporabljam več veliko, kadar pa ga potrebujem, pa ga priklopim na enak način kot prej zunanji disk.


Take modifikacije prenosnikov niso tako redke, kot bi si mislili, vendar pri takih opravilih moramo preveriti garancijo. Vsekakor se garancijo splača imeti/obdržati.
Če imate podoben ampak ne čisto enak problem si lahko ogledate ogromno ponudbo kablov in pretvornikov in seveda če potrebujete pomoč pri vgradnji, vam z veseljem svetujemo in pomagamo.